top of page

Mariehøns er effektive

19. januar 2021


Pukkelbump får skældud: Men i virkeligheden elsker mange dem

Allan Søndergaard er begejstret for de nye pukkelbump i Sabro. Bumpene har nemlig effektivt formået at få bilisterne til at sænke farten, siger han. Foto: Ole Christensen

En del mennesker er tydeligvis rigtig glade for de nye pukkelbump, som er kommet til Østjylland. Deres stemme drukner blot en smule i øjeblikkets ophedede debat.


Ole Christensen olch@stiften.dk og Henrik Lund helu@stiften.dk


AARHUS: Hvis der er noget, som kan gøre østjyske bilister rasende, så er det de nye pukkelpump - også kaldet mariehøns - som Aarhus Kommune har fået sat op i en række forstæder og landsbyer.

De ødelægger bilernes støddæmpere, de larmer og de er trafikfarlige, lyder nogle af kritikpunkterne. Gerne fremført med versaler på Facebook.

Men tydeligvis er der også en gruppe mennesker, som er rigtig glade for dem. En gruppe, som vi normalt ikke hører så meget til i debatten. Måske fordi de på grund af det noget overophedede debatklima billedligt talt dukker sig lidt.

Avisen har taget pulsen på fire fællesråd, og fra tre af dem - i Solbjerg, i Brabrand og i Stavtrup - lyder det: Jamen, der er altså også mange, der er glade for de nye bump, for de er rigtig gode til det, de er sat i verden for: At dæmpe farten.

- Der er masse af holdninger til bumpene, men der er ikke tale om, at alle er imod. Trafikanterne er typisk utilfredse, og så er der en anden gruppe, som ikke er, siger Chresten Ibsen, formand for Brabrand-Årslev Fællesråd.

Samme toner lyder fra Solbjerg.

Her kan formand for Solbjerg Fællesråd, Brian Jonassen, konstatere, at en hel del borgere på Facebook ønsker pukkelbumpene hen, hvor peberet gror.

- Men jeg vil ikke lade sociale medier være en stemmeurne med medlemmerne af fællesrådet som de valgtilforordnede. Det er mit indtryk, at rigtig mange er godt tilfredse med bumpene. Vi får henvendelser fra såvel modstandere som tilhængere, siger han.


Hastigheden og støjen er dæmpet

I Stavtrup er fællesrådet om muligt endnu mere begejstret for bumpene. I hvert fald giver Stavtrup Fællesråd udtryk for, at rådet overvejende har fået positive tilkendegivelser.

Især beboere langs Jarlsmindevej oplever en signifikant nedsættelse af hastigheden og støjen langs vejen og "er nervøse for, at bumpene bliver skiftet med en symbolsk løsning som reelt ikke vil have den ønskede effekt," skriver Stavtrup Fællesråd i en opdatering på fællesrådets Facebook-side.

Også på Klokkeskovvej i Stavtrup er der en markant bedring.

"En borger argumenterer for bevarelse af bumpene ved at oplyse, at de siden oprettelsen af bumpene ikke har hørt eller set en eneste vanvidsbilist på klokkeskovvej. En anden borger skriver, at der i de 30 år, han har boet i Stavtrup, altid har været mange, der kørte ubehageligt stærkt på Jarlsmindevej og Klokkeskovej, hvorfor han vil gerne tilslutte sig dem der bakker op om pukkelbumpene, fordi de er effektive," hedder det videre i opdateringen.

Ligesom i mange andre af områderne, hvor der er etableret pukkelbump, har bumpene først og fremmest mødt kritik i den lokale Facebook-gruppe. Der har dog også været positive tilkendegivelser, og ofte høster den slags adskillige 'synes godt om'er.

- Vi har sukket efter at få den fart sat ned, siger Allan Søndergaard. Foto: Ole Christensen

Noget lignende ses i den lokale gruppe for Sabro. Her gav Allan Søndergaard forleden udtryk for sin politive holdning til vejbumpene, hvilket gav mange klik på 'synes godt om'.

Han synes, det er ærgerligt, at debatten mest har handlet om kritikken af pukkelbumpene. Især fordi han mener, at bumpene rent faktisk gør det, som de er sat i verden for – nemlig at sænke hastigheden og flytte bilisterne over på de større veje.

2/2

- Vi har sukket efter at få den fart sat ned, siger Allan Søndergaard. Foto: Ole Christensen

Tidligere var der mange bilister, der benyttede Sabro Kirkevej og Vistoftvej som smutvej, men efter der er etablerer vejbump, er der sket en ændring af trafikken.


Vi har sukket efter at få den fart sat ned. Så gør man noget radikalt og får det gennemført, og så kommer kritikken. Men pukkelbumpene er effektive - de virker


- En del af den trafik er væk nu, siger Allan Søndergaard, der ikke køber kritikken af, at det er umuligt at køre over pukkelbump med den tilladte hastighed på 40 km/t.

- Efter at der er etableret midterheller i forbindelse med pukkelbumpene, er det ikke noget problem at køre hen over dem. Nu er man tvunget til at køre lige hen over dem, så hjulene lige rammer kanterne. Enhver lidt trænet bilist kan jo køre hen over dem, og kører man ikke mere end 40 km/t, så kan man altså ikke mærke noget.

- Hvis bilen ikke kan tåle det lille bump, skulle den nok skiftes ud alligevel, og motorcyklister og cyklister har masser af plads ved side af bumpene til, at de ikke behøver køre over dem, siger Allan Søndergaard.

- Vi har sukket efter at få den fart sat ned. Så gør man noget radikalt og får det gennemført, og så kommer kritikken. Men pukkelbumpene er effektive - de virker, siger Allan Søndergaard.

I Tranbjerg fandt vi dog ikke ret mange tilhængere af pukkelbumpene. Det hører med til historien.

- Jeg har ikke hørt en eneste sige, at pukkelbumpene er Guds gave til menneskeheden – eller noget, der ligner. Der er med andre ord ikke nogen, der har udtalt sig positivt om dem. Men vi hører selvfølgelig også kun dem, som råber højest, siger Jørgen Halle, formand for Tranbjerg Fællesråd, Jørgen Halle.
Comments


Specielle Nyheder
Debatindlæg
Arkiv
bottom of page