top of page

Jubelidioti

5. april 2024
LÆSERBREV

Strikse jubel-regler på bestemte pladser på stadion - nej, det var ikke en 1. april-joke

04 apr. 2024 kl. 10:44


Allan Søndergaard, Silkeborg


DEBAT: Engang gik jeg til fodboldkampe sammen med mine nu voksne børn. Dengang havde vi en herlig oplevelse sammen. Det var fodbolden, der var underholdningen. Vi jublede over scoringer såvel af hjemmeholdet som udeholdet.

Nu har fokus ændret sig. Det drejer sig ikke mere om fodbold, men mere om publikums gøren og laden. Fodboldkampe udkæmpes på tilskuerpladserne. Senest var jeg med mit barnebarn til kampen mellem Silkeborg IF og Midtjylland. Jeg er ret neutral, men som nytilflyttet støtter jeg Silkeborg med et rødt tørklæde. Barnebarnet er Midtjylland-fan, og havde en Midtjyllands-trøje på. Det var Midtjylland, der gav de underholdende mål, og vi jublede over dem.

Nu læser jeg i avisen her 30. marts i referatet af kampen mellem FCN og AGF i Farum, at det er forbudt at sidde på bestemte sæder på hjemmebane og juble over udebanemål. Jeg troede, at avisen var gået forkert af datoen, og troede, det var 1. april. Nej, det var ingen aprilsnar. Nu er der kommet regler for, hvordan man må udtrykke begejstring alt efter hvilket sæde, man sidder på.

Undskyld min uvidenhed. Det anede jeg ikke. Jeg går til fodbold for at få en god fodboldoplevelse. Egentlig kunne jeg og mit barnebarn være blevet bortvist, hvis vores sæde var behæftet med et bestemt jubelregelsæt. I værste fald, hvis der havde været ”voldsliganere” - dem, der spiller i voldsligaen på tilskuerpladserne - til stede, kunne vi have fået lidt uvenlige blikke. Vi var ikke klar over, at vi skulle sidde på hænderne.

Jeg er tryg ved at gå til fodbold i Silkeborg, men jeg er uvidende om jubelreglerne. Og jeg erkender, min totale uvidenhed om dagens tilskuerfodbold. Mon det står på billetten, hvad man må og ikke må? Min viden er fra dengang, fodbold foregik på banen og var underholdende for et publikum, der i fredeligt samvær kunne juble over gode præstationer, der udløste menneskeskabt jubel og bifald. Nu er det at være rigtig ”fodboldfan” en fanatisk religion.

Nu er jeg fremsynet, så jeg har indrettet mig i privaten. For fodboldens stoleleg, kommer nok snart ind her også. Foran mit tv har jeg to stole. På den ene står der hjemmebane, og den anden udebane. Når hjemmeholdet angriber sidder jeg på den lovlige plads. Straks udeholdet angriber, springer jeg over på den anden stol. På den måde kan jeg altid juble legalt, uden at få omvendt stuearrest. Jeg når dog ikke at skifte trøjer, så jeg sidder med bar overkrop, som vist hører til regelsættet.

Således overholder jeg fodboldtilskuertyranniet. Samtidig har jeg fundet et enerverende trommeprogram, der kører for fuld skrue på stereoen. Det skulle skabe stemning, siger det nye regelsæt. Samtidig har jeg høreværn på. Så er stemningen lagt til en fodboldoplevelse. Efter sådan en kamp er jeg fuldstændig udmattet, og jeg må kæmpe for at blive klar til næste kamp. Hvad larmen angår gælder det også til håndboldkampe.

Pas på hvor du sætter dig til fodbold. Sædet kan være en katapult.

PS. Jeg tænder også stjernekastere.

Comentários


Specielle Nyheder
Debatindlæg
Arkiv
bottom of page