Kø ved skrivebordet
29. maj 2024
Så er der lige kø ved skrivebordet. Både Aarhus Stiftstidende og MIDTJYLLANDS AVIS har bragt to indlæg af mig.
Aarhus Stiftstidende den 29. maj 2024
LÆSERBREV
Hvis du har råd til at gå i byen, har du også råd til at tage en taxa hjem
Allan Søndergaard, Sejs
DEBAT: Under overskriften "I sender os i armene på pirater: For få natbusser skaber utryghed i nattelivet" skriver August Holmen i Århus Stiftstidende om problemerne med pirattaxaer og mener, at det er kommunens ansvar, at de unge kommer trygt hjem efter en lang aften/nat i byens natteliv. Han er studerende og mener ikke, han har råd til en taxa, men der er råd til at feste en hel aften og nat.
Nu mener jeg, at vi alle har et ansvar for os selv og andre. Jeg har selv tre drenge, og da de var i den alder, tog de også til Aarhus og havde en festlig aften sammen med kammerater.
Vi boede dengang 15 km uden for Aarhus. Og det kostede med en taxa hjem fra Aarhus. Og busser kunne man se langt efter og helt forgæves om natten. Og her var der slet ikke problemet med pirattaxaer. De fandtes simpelthen ikke.
De unge havde tilholdssted, "klubhus" kaldte vi det, i vores hus. Her mødtes de gerne først på fredag aftenen og drak et par øl. I starten kørte vi dem gerne ind til byen, og aftalen var, at de ringede bare, når de ville hjem. En senere løsning var, at min søn lovede ikke at drikke alkohol, og så kunne han køre både frem og tilbage.
Senere udviklede det sig til, at kørslen gik på omgang, så han ikke skulle køre hver gang. Når de mødtes hos os, fandt de aftenens chauffør, og han meldte sig hos os med løfte om ikke at drikke. Men det krævede også tillid, både til løftet om alkoholfri aften og til ansvaret for vores bil. De svigtede os aldrig.
Jeg ved godt, at studerende ikke altid har far og mor lige om hjørnet eller har en bil til rådighed. Men de må have en omgangskreds, de kan henvende sig til. Ikke alle er nødvendigvis til lang fredag i Aarhus. Man kunne måske også indregne en taxa hjem i aftenens budget. Der kunne jo være flere til at dele den. Og kommunen skal heller ikke altid være far og mor.
Men denne mulighed ophører jo nok snart, når bilerne bliver sendt ud af byen.
========================================================================
MIDTJYLLANDSAVIS
29. maj 2024
Debat
AF ALLAN SØNDERGAARD
LANGDALSVÆNGET, SILKEBORG
TRAFIK Jeg har svært ved at se både logik og fornuft i fartbegrænsningen på Nordskovvej i Silkeborg på grund af flagermus.
For det første er flagermus ikke aktive om dagen, så hvorfor fartbegrænsning når der ingen flagermus er?
Som mange andre skiltninger kunne man bare tilføje tidsintervallet for fartbegrænsningen. En mulig, ikke logisk begrundelse må være, at nogle eksperter mener, at enkelte flagermus er »blinde« og ikke kender forskel på nat og dag. Egentlig flyver flagermus vel heller ikke så lavt.
Det befinder sig mest flere meter oppe i luften. Og der må jo være sket mange flagermusulykker, da man måtte køre 60 km/t, men det er vist aldrig dokumenteret. Det er som at sætte et skilt op med »Badning Forbudt« på toppen af Himmelbjerget.
Kommunen kan så vende det blinde øje til på Julsøvej fra Sejs ind til Silkeborg. Her færdes mange cyklister, ofte mødre og fædre med børn på deres små cykler.
Her er der kun delvis cykelstier. De må køre efter hinanden, da der ikke er plads til, at de voksne kan køre ved siden af deres børn som sikkerhed. De lange stræk uden cykelsti er nærmest en dødsfælde, hvis voksne vover at køre til Silkeborg med deres børn.
Hvorfor er der ikke fartbegrænsning her. Nåh nej, det handler jo kun om børns sikkerhed og liv, så det tages ikke så tungt som flagermusenes sikkerhed.
Det er heller ikke sikkert for voksne, når bilerne suser tæt forbi med 80 km/t. Hvis en fartbegrænsning her skulle følge »flagermus-logikken«, så skal der være fartbegrænsning om natten.
Men der kommer jo ingen børn. Nej, så er der jo heller ikke fare for cykelulykker med børn involveret, må kommunens »fornuftige« konklusion være.
Og nej, jeg har ikke kendskab til alvorlige ulykker for børn på cykel på Julsøvej, men det er måske manglende viden fra min side. Begrundelsen er nok, at voksne simpelthen ikke tør køre til Silkeborg med deres børn på cykel.
Mon ikke Julsøvej er den eneste indfaldsvej til Silkeborg, der ikke har en trafiksikker cykelsti?
Comments